Eind deze maand staan ze op straat: de ruim honderd illegale vluchtelingen die nu nog in een Amsterdamse kerk verblijven. Waar ze heen moeten is onduidelijk. Eind deze maand staan ze op straat: de ruim honderd illegale vluchtelingen die nu nog in een Amsterdamse kerk verblijven. Waar ze heen moeten is onduidelijk. Het zijn illegalen die niet terug willen naar hun thuisland omdat ze het daar te gevaarlijk vinden. Sommigen kúnnen niet terug omdat ze niet meer welkom zijn in hun eigen land. Naar schatting zijn er zo’n 10.000 tot 15.000 illegalen vluchtelingen in ons land.
Hebben we genoeg oog voor deze mensen aan de onderkant van onze samenleving of pamperen we ze juist teveel door ze via bijvoorbeeld kerken hoop te geven dat ze hier kunnen blijven? En is dat geen valse hoop?
En werkt de overheid niet mee aan de valse hoop door procedures onnodig lang te maken? Moet vluchtelingen niet veel eerder duidelijk worden gemaakt wat hun toekomst zal zijn?
Staatssecretaris Teeven van Justitie wil de illegalen hard aanpakken. Hij wil illegaliteit strafbaar stellen zodat het vluchtelingen zal afschrikken hier te komen. Of in ieder geval weer snel te vertrekken?
Zal zo’n strengere aanpak helpen? Of zal het de mensen alleen nog maar dieper in de illegaliteit duwen waardoor niemand ze meer kan helpen?
En de hulpverleners zelf? Teeven zou hen het liefst ook aanpakken: Dominees, artsen en hulpverleners die de vluchtelingen helpen wil hij ook gaan vervolgen.
Moeten we daar als land naartoe: rechtlijnig en duidelijk zijn zodat deze mensen hier niet meer komen. Of moeten we ons juist schamen als land waar je een crimineel bent als je de allerzwakste probeert te helpen.
Hebben we in deze crisis nog voldoende oog voor anderen, of zijn ze alleen maar met onze eigen problemen bezig?
Bron: KRO
Kanker - Wat Mag Het Kosten?
Het is een van de snelst groeiende kostenposten in de gezondheidszorg: de zorg voor kankerpatiënten. Nieuwe behandelingen redden en verlengen levens, maar zijn vaak peperdu ...
04-12-2013
KRO
Hulp Bij Zelfdoding
Volgende week staat de 71-jarige Albert Heringa voor de rechter. Hij heeft zijn 99-jarige moeder Moek geholpen om een einde aan haar leven te maken. Volgende week staat de 71-ja ...
16-10-2013
KRO
Hulp Bij Zelfdoding
Volgende week staat de 71-jarige Albert Heringa voor de rechter. Hij heeft zijn 99-jarige moeder Moek geholpen om een einde aan haar leven te maken. Volgende week staat de 71-ja ...
16-10-2013
KRO